fbpx

Leje porcjujące, pośrednie do ciasta

Leje Porcjujące

Systemy porcjowania i podawania ciasta,

Leje porcjujące MECH-MASZ  projektowane pod indywidualne wymagania klienta oraz ilość dostępnego miejsca. Zapewniają ciągły i stał dopływ surowca do konkretnej linii produkcyjnej.

Powyższe rozwiązania stosowane są  między innymi do linii do produkcji bułek przy których jednorazowa ilość ciasta podana do dzielarki do bułek jest stosunkowo mała. Wymusza to częste angażowanie pracownika do wykonania tej operacji. Zastosowanie odpowiedniego leja porcjującego umożliwia opróżnienie dzieży “na raz” oraz automatyczne podawanie ciasta.

Leje porcjujące dodatkowo często stosowane są do linii chlebowych lub innych bardziej wyspecjalizowanych rozwiązań.

Każde zapytanie klienta traktowane i projektowane jest indywidualnie według ustaleń i wytycznych. Pojemność od 100 do 250 (lub więcej) kg ciasta. Zastosowanie odpowiedniej platformy w kształcie “L” lub “U” oraz ewentualnie stałych lub ruchomych schodów, zawsze determinuje ostateczny kształt projektu.

MECH-MASZ oferuje dwa rozwiązania noży porcjujących. Noże proste – stosowane głównie do linii chlebowych lub noże półokrągłe -stosowane głównie do linii bułkowych.

System nożem jest całkowicie demontowany i wyciągany (bez używania żadnych narzędzi). Czyszczenie czy ewentualna konserwacja są bardzo proste.

Prędkość obrotowa noży jest płynnie regulowana za pomocą falownika.

Opcjonalnie cały układ może być wyposażony w system oliwienia (sterowany automatycznie i ręcznie).

Wewnętrzna powierzchnia leja oraz jednostki porcjującej na życzenia może zostać pokryta wysokiej jakości powłoką teflonową.

Cały system pracuje do wyboru przez operatora w systemie ręcznym lub automatycznym. W systemie ręcznym zostaje podana z góry zadana ilość ciasta (ilość obrotów noży). W systemie automatycznym pracę przejmują czujki kontrolujące zapełnienie leja głównego oraz leja maszyny, oraz automatycznie uruchamiające podawanie zależnie od potrzeby. 

Konstrukcja leja z góry została przemyślana tak aby mógł on być dostarczany do klienta w stanie zdemontowanym i na miejscu zmontowany.

Cały system porcjowania i podawania ciasta może być montowany na stałe lub opcjonalnie wyposażony w odpowiedni układ jezdny, umożliwiający odsunięcie spod maszyny ważąco/porcjującej (dzielarki wielogłowicowej lub wagodzielarki) i łatwy do niej dostęp.


Dostarczane również w komplecie z wywrotnicami i miesiarkami spiralnymi